Het investeren van geld

Een investering in het algemeen kan in van alles zijn. Het houdt in feite in dat men in het heden iets opoffert om daar in de toekomst iets voor terug te krijgen. Deze opoffering is meestal in de vorm van tijd of geld. Wanneer u tijd investeert in het onder de knie krijgen van een computerprogramma, dan doet u dit met de intentie om in de toekomst beter met dat computerprogramma om te kunnen gaan.

Bij het investeren van geld offert u nu het in bezit zijn van dat geld op om daar in de toekomst onzekere inkomsten voor terug te krijgen.

Zijn investeren en beleggen hetzelfde?

Op veel websites, artikelen en boeken ziet u waarschijnlijk wat betreft dit onderwerp de termen beleggen en investeren veel gebruikt worden. Soms worden deze woorden als synoniemen gebruikt maar er zijn ook velen van mening dat er wel degelijk een verschil zit tussen beleggen en investeren. Het verschil tussen de twee wordt vaak geformuleerd als het verschil in invloed. Bij beleggen heeft de belegger geen directe invloed op het rendement en bij investeren heeft de investeerder dat doorgaans wel. Tevens wordt vaak gesteld dat bij investeren niet alleen geld maar ook tijd opgeofferd wordt en bij beleggen is dit aanzienlijk minder.

Waarom zou u gaan investeren?

Allereerst is het belangrijk om voor uzelf te bepalen waarom u de neiging heeft om uw geld te gaan investeren en wat u daarmee wilt bereiken. Het moge duidelijk zijn dat iedereen die gaat investeren of beleggen dit doet om er financieel gewin uit te halen. Het doel is vaak wel voor iedereen anders, sommigen doen het om hun hypotheek af te kunnen lossen, een ander wil graag een mooie reis maken en ook het aanvullen van uw pensioen kan een goede reden zijn om te beginnen met investeren. De rente die u van uw bank op uw spaargeld krijgt is namelijk ook niet iets waar u vrolijk en rijk van wordt. Dit brengt ons bij het punt waarop u bepaalt waarin u wilt gaan investeren.

Waarin investeren?

Wanneer u zich heeft verdiept in de investeringswereld bent u waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat er een overvloed is aan mogelijkheden om uw geld in te gaan investeren. Er zullen goede investeringen tussen zitten maar het merendeel is erg risicovol en heeft een kleine kans van slagen. Voor u als investeerder is het van belang dat u de juiste investeringen eruit weet te filteren, anders kan dit u een hoop geld kosten. Wij van Infesto helpen u graag bij het vinden van de beste investering voor u.

Investeren in crowdfunding

Bij het investeren in crowdfunding kiest u een bedrijf dat via een crowdfund platform opzoek is naar geldverstrekkers. Hierbij staan vaak de voorwaarden vermeld en waar het geld voor nodig is. Wanneer u vertrouwen hebt in het bedrijf kunt u ervoor kiezen om er geld in te investeren. Dit kan vaak al vanaf een paar honderd euro. Vervolgens ontvangt u periodiek een rentebedrag en wordt u afgelost. Meer over het investeren in crowdfunding leest u hier.

Investeren in vastgoed

Het investeren in vastgoed kan iedereen! Investeren in vastgoed komt in vele soorten en maten. De waarschijnlijk bekendste vorm is het bezitten van een pand, deze vervolgens verhuren en profiteren van een leuke waardestijging naar verloop van tijd. Het nadeel hiervan is dat het heel kapitaal- en vrij tijdsintensief is. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld door middel van vastgoedobligaties of andere intermediairs te investeren in vastgoed. Op deze manier profiteert u van de voordelen van vastgoed en heeft u geen last van de nadelen. Verder lezen over het investeren in vastgoed kan hier.

Uiteraard zijn er nog veel meer vormen van investeren die wij behandelen op deze site, klikt u hier voor het overzicht.

Risico en rendement bij investeren

Een investering zonder risico bestaat simpelweg niet, ook al zullen er bedrijven of mensen zijn die dit wel beweren. Het risico dat men loopt bij het investeren in geld bestaat uit 3 dingen, namelijk; het bedrijf dat failliet kan gaan, het niet krijgen van het beoogde rendement of het in waarde dalen van de investering. De oorzaken van deze 3 factoren kunnen heel uiteenlopend zijn en per situatie verschillend.

Er is meestal een verband tussen risico en rendement, dit heeft in feite te maken met de beloning die verwacht kan worden. Wanneer een investering een hoog risico met zich mee brengt zal iedereen deze proberen te vermijden, tenzij hier een hoog rendement tegenover staat. Wanneer er een (kleinere) kans is op veel geld zullen er altijd wel een aantal mensen zijn die de gok wagen en ondanks het risico focussen op het hoge rendement. Wanneer daarentegen een investering weinig risico met zich mee brengt is het niet logisch dat hier een hoog rendement tegenover zou staan, dan zou iedereen namelijk zijn geld hier wel in stoppen.

Het rendement bij een investering kan verschillende vormen aannemen. Het bestaat meestal uit een rente, waardevermeerdering en vervolgens koerswinst of dividend. Deze kunnen van te voren bekend zijn of variabel blijven. U zou kunnen stellen hoe meer zekerheid op rendement, des te lager het rendement is. Van de specifieke beleggingsvormen hebben wij het rendement op de bijbehorende pagina uitgezocht.