Wat is beleggen?

Simpel gezegd is beleggen het in het heden beleggen van geld, met de verwachting dat u hier in de toekomst meer voor terugkrijgt. Hierbij heeft u geen enkele zekerheid of dit ook echt zo zal zijn. Wel kunt u uw risico’s gaan spreiden en ‘managen’, hierover later meer. Het beleggen van uw geld kan u financiële vrijheid opleveren en zo zorgt u ervoor dat uw geld niet met de dag minder waard wordt. Op deze pagina behandelen wij het verschil tussen beleggen en investeren, verschillende beleggingsvormen, de risico’s en het rendement van beleggen.

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

Wanneer u zich verdiept in de financiële wereld komt u ongetwijfeld de woorden beleggen en investeren vaak tegen. Soms zullen ze los van elkaar gebruikt worden, maar soms zullen ze ook als synoniemen functioneren. Er zijn veel mensen die van mening zijn dat beiden synoniemen zijn en dus niet van elkaar verschillen.

Echter zit er wel degelijk een verschil tussen de beiden. Wat duidelijk mag zijn is dat bij beide het doel is om er financieel rendement mee te behalen. Bij investeren wordt er om dit rendement te behalen niet alleen geld maar ook tijd opgeofferd. De investeerder zet zijn of haar tijd in om het rendement te bewerkstelligen of beïnvloeden door middel van kennis of het delen van zijn netwerk. Een belegger doet dit niet en kan ook wel gezien worden als vermogensbeheer. Men pompt ergens geld in en wacht vervolgens het rendement af.

Waarin beleggen?

Er zijn vandaag de dag een hoop mogelijkheden waar u als particulier of bedrijf uw geld in kunt beleggen. Uw geld op een spaarrekening laten staan levert niets meer op of kost zelfs geld. Daarom is het van belang dat u uw vermogen beschermd en naar een alternatief kijkt. We nemen met u een aantal beleggingsvormen door.

Beleggen in aandelen

Wanneer een bedrijf besluit dat zij geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een investering, kunnen zij ervoor kiezen om naar een bank te gaan. Naast het afsluiten van een lening bij de bank zijn er een hoop bedrijven die kiezen voor het uitgeven van aandelen. Vervolgens worden deze aandelen op de aandelenbeurs aangeboden en kunnen particulieren en bedrijven deze kopen. Een aandeel is een waardepapier en is een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een bedrijf. Wanneer het bedrijf winst maakt krijgt u dividend uitgekeerd per aandeel dat u bezit. Daarnaast kan de waarde van uw aandelen ook stijgen en bij een verkoop behaald u dan een koerswinst. Verder lezen over aandelen kan hier.

Beleggen in obligaties

Het doorgaans minder risicovolle broertje van aandelen zijn obligaties. Dit zijn verhandelbare schuldbewijzen en valt ook onder de noemer waardepapieren. Ook dit is een alternatief voor bedrijven om aan vermogen te komen. U als bezitter krijgt een vast of variabel rendement in de vorm van een couponrente en aan het einde van de looptijd wordt u afgelost. Meer te weten komen over obligaties kan hier.

Beleggen in vastgoed

Al jaren is dit een van de populairste beleggingsvormen, naast de vaak hoge cashflow die hiermee gegenereerd wordt heeft het ook wat aantrekkelijke belastingvoordelen. U kunt een pand kopen en besluiten deze vervolgens te verhuren, u ontvangt dan maandelijks de huuropbrengsten en kan bij een eventuele verkoop van het pand ook profiteren van een waardestijging. De afgelopen jaren heeft de vastgoedmarkt zich weer bewezen en zijn er weer groeirecords gehaald. Benieuwd naar hoe ook u kunt investeren in vastgoed? Lees hier verder.

Risico en rendement bij beleggen

Net zoals bij elke vorm van beleggen of investeren kleven er altijd risico’s aan. De kans dat uw belegging of investering niet het beoogde resultaat oplevert is niet onmogelijk. Wanneer dit risico er niet was zou iedereen het immers wel doen. Wat u wel kunt doen is uw risico ‘managen’ oftewel ervoor zorgen dat het risico zo klein mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het spreiden van uw beleggingsportefeuille en selecteren van stabiele bedrijven.

Tussen risico en samenhang is er enige vorm van correlatie. Doorgaans is het namelijk zo dat hoe groter het risico dat de belegger loopt, des te hoger ook het mogelijke rendement is. Wanneer een belegger minder risico neemt, kan men niet verwachten hier een enorm rendement behaald gaat worden. Waaruit het rendement bestaat is erg verschillend per beleggingsvorm, dit kan dividend, couponrente of huur zijn.