Wat is crowdfunding?

Voor bedrijven kan het soms nog weleens lastig zijn om een financiering te krijgen van bijvoorbeeld een bank. Een instantie zoals een bank neemt zo min mogelijk risico en vraagt nogal wat gegevens op van het bedrijf voor men een lening aan het bedrijf in kwestie toezegt. Mede hierom is de vraag naar alternatieve vormen van leningen enorm gestegen de laatste jaren. Een alternatief dat de laatste jaren erg populair is gebleken, is crowdfunding. Letterlijk vertaald betekent het financiering door de menigte.

Hoe werkt crowdfunding?

Bedrijven die extra kapitaal nodig hebben voor het investeren in bijvoorbeeld een nieuwe machine of nieuw product kunnen zich bij een crowdfund platform aanmelden en daar een vraag voor financiering uitzetten. Bij de uitzetting van deze vraag moet het streefbedrag en einddatum vermeld zijn. Hierbij vermelden zij dan ook de nodige informatie waarmee de investeerder kan beoordelen of hij/zij vertrouwen heeft in het project, denk hierbij aan een propositie met daarin de verwachtte terugbetalingstermijn en wat ze teruggeven voor de financiering. Vervolgens kunt u zelf bepalen welk bedrag u bereid bent te investeren. Uw rendement hangt vaak deels af van het bedrag dat u investeert.

Rendement en risico’s bij crowdfunding

Het grootste risico dat men loopt bij het investeren in crowdfunding is de mogelijkheid tot falen van het bedrijf. In veel gevallen betekent dit dat de investering weg zou zijn. Hierom is het heel belangrijk dat u eerst goed kijkt naar de kans van slagen van het bedrijf en de investering. Iets wat soms door investeerders wordt ervaren als een minpunt is dat wanneer er eenmaal geld inzit het als lastig wordt ervaren om tussentijds uw investering om te zetten in cash.

Het rendement dat u kunt halen uit crowdfunding bestaat uit meerdere factoren, dit kan een winstdeling zijn, rentevergoeding of een vermelding als partner op de website. Deze rentevergoeding kan erg oplopen naarmate het bedrijf meer succes boekt. U zou er later altijd nog meer geld in kunnen stoppen als u ziet dat het bedrijf goede zaken doet. Zo heeft u dubbel rendement: maatschappelijk en financieel!

Voordelen van crowdfunding

  • Bedrijf kan zonder tussenkomst van een bank een project financieren
  • De investeerders worden automatisch betrokken ambassadeurs van het bedrijf
  • Aandacht voor het bedrijf of idee, indicatie slagingskans van het project of bedrijf
  • Laagdrempelig voor investeerders, vaak lage instap mogelijkheid

 

Wilt u weten welke crowdfund investering het beste bij u past en hoe u kunt beginnen? Neem contact met ons op via het contactformulier en we bespreken samen met u de mogelijkheden.