Wat is een obligatie eigenlijk?
Een obligatie valt onder de noemer “waardepapieren” en is in feite een lening. Een organisatie als een bedrijf of land kan wanneer zij geld nodig heeft ervoor kiezen om dit te verkrijgen door het uitgeven van obligaties. Particulieren en andere bedrijven kunnen ervoor kiezen om de uitgegeven obligaties te kopen en op deze manier dus geld te lenen aan de uitgever. De bezitter van deze obligaties kan ervoor kiezen om deze tussentijds via de beurs te verkopen. Een obligatie is dus een verhandelbaar schuldbewijs.
De risico’s van obligaties
Uiteraard komen er net als bij elke andere vorm van investeren risico’s kijken bij het investeren in obligaties. Geen risico, geen beloning zeggen we dan maar. Wel is er een belangrijk verschil in de mate van risico dat bij veel beleggingen aanwezig is. Obligaties zijn een voorbeeld van een beleggingsvorm die een relatief laag risico met zich meedragen. Dit heeft te maken met het feit dat een belegger zijn geld alleen niet terug ziet wanneer de uitgevende overheid of onderneming failliet gaat.
U kunt zelf vaak redelijk goed inschatten of de kans groot is dat de uitgevende instantie van uw keuze failliet zou kunnen gaan. Wanneer u ervoor kiest om obligaties van een land als Duitsland te kopen is de kans dat dit land failliet gaat natuurlijk enorm klein. Stel dat u obligaties van Griekenland gekocht zou hebben een aantal jaar geleden was het iets minder succesvol afgelopen met uw belegging. Let daarom bij de koop van obligaties heel goed op welke instantie het uitgeeft, dit bepaalt grotendeels hoe groot het risico is op eventueel verlies.
Het rendement op obligaties
In feite is het rendement op obligaties eenvoudig uit te leggen. U koopt obligaties en leent dan als het ware geld aan de instantie die de obligaties uitgeeft. Zij kunnen hier dan mee doen waar ze het geld voor nodig hadden. Zoals gezegd kan een obligatie een vaste of variabele looptijd hebben. Het rendement op een obligatie kan worden opgesplitst in twee delen, namelijk het aflossingsrendement en couponrendement.
Het aflossingsrendement komt tot stand wanneer de vraag naar de obligaties die u bezit stijgt, de prijs stijgt vervolgens ook en u kunt ervoor kiezen om dan te verkopen. Het couponrendement krijgt u altijd en wordt ook wel de couponrente genoemd, dit kunt u vergelijken met de rente die u ook aan de bank betaald als u daar geld leent. Sommige obligaties hebben van een van te voren vaste couponrente, het kan ook zo zijn dat deze variabel blijft en afhankelijk is van het succes van de instantie.
Welke soorten obligaties zijn er?
Er zijn een aantal verschillende soorten obligaties met daarbij andere rechten. Ook heeft de uitgevende instantie nogal wat invloed op het risico van de belegging. Allereerst delen we obligaties op in 2, namelijk staatsobligaties en bedrijfsobligaties. U raadt het al, staatsobligaties worden uitgegeven door de overheid van een land en bedrijfsobligaties door een bedrijf. Staatsobligaties staan erom bekend dat ze vaak een stuk veiliger zijn dan bedrijfsobligaties. Het land van de obligaties staat namelijk meestal garant voor de betaling van het coupon en aflossing. De kans dat een heel land failliet gaat is vrij klein, al hangt dit wel af van welk land natuurlijk (Griekenland).
Naast staats- en bedrijfsobligaties zijn er nog aan hoop andere soorten obligaties. We behandelen deze niet in detail maar we noemen de meest bekende voor u: converteerbare obligaties, reverse convertibles en eeuwigdurende obligaties. Ook deze varianten hebben weer andere aandachtspunten voor zowel de belegger als de uitgever.
Het kopen van obligaties
Een particulier is niet bevoegd om zelf direct op de beurs obligaties te kopen en verhandelen. Hier zit altijd een (online) broker of bank tussen. De bijkomende kosten van deze brokers lopen erg uiteen en zijn zeker belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een geschikte broker of bank. Infesto biedt ook verschillende obligaties aan. Via ons kunt u veilig en tegen een laag tarief uw obligaties kopen.